Zo gebruik je de STARR-methode

“Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen, en hoe je het hebt opgelost.”

“In je cv staat dat leiderschap één van jouw sterke punten is. Kun jij mij vertellen waarom?”

Dit zijn vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Recruiters stellen dit soort vragen om jouw soft skills te achterhalen en om te beoordelen of jij de juiste persoon bent voor het bedrijf. Jouw antwoord op deze vragen geeft een goed beeld van de manier waarop jij (lastige) situaties in het verleden hebt aangepakt en in de toekomst aan gaat pakken. Gedrag uit het verleden wordt immers gezien als voorspeller van gedrag in de toekomst.

Het is jouw taak om deze vragen op een overtuigende manier te beantwoorden, zodat je laat zien dat jij de juiste persoon bent voor het bedrijf. Dit kun je het beste doen aan de hand van de STARR-methode.

Waarom moet je de STARR-methode gebruiken?

Je gebruikt de STARR-methode om je soft skills te benadrukken. Als je een taal spreekt (hard skill), dan kun je dit aantonen door het te spreken of door certificaten te laten zien. Als je empathisch bent (soft skill), kun je dit niet aantonen met hard bewijs. Je zult dan voorbeelden moeten gebruiken om dit aan te tonen. De STARR-methode is de ideale manier om deze voorbeelden specifiek, doordacht en bondig te beschrijven.

Wat houdt de STARR-methode in?

STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Je gebruikt de methode om een voorbeeld te geven van de manier waarop jij je in het verleden hebt gedragen in een bepaalde situatie. Zo toon je aan dat jij over de juiste competenties beschikt die nodig zijn voor de functie waarop jij solliciteert.

Je kunt de STARR-methode toepassen tijdens het sollicitatiegesprek, maar je kunt de methode ook gebruiken om uitspraken en competenties te onderbouwen in je motivatiebrief.

De STARR-methode pas je toe door de volgende stappen te volgen:

Stap 1. Situatie: Beschrijf de situatie waar je in zat.

Stap 2. Taak: Wat was jouw taak daarin?

Stap 3. Actie: Welke acties heb je ondernomen?

Stap 4. Resultaat: Wat was het resultaat van jouw acties?

Stap 5. Reflectie: Was je tevreden met het resultaat?

Voorbeeld

Om je op weg te helpen, geven we een voorbeeld van het toepassen van de STARR-methode. Dit voorbeeld lijkt misschien een grote lap tekst, maar in werkelijkheid zal het hooguit 2 minuten duren. Let op: dit is een voorbeeld voor het sollicitatiegesprek. Je kunt de STARR-methode ook gebruiken voor een motivatiebrief.

Vraag van de recruiter:

“In je cv staat dat klantgerichtheid één van jouw sterke punten is. Kun jij mij vertellen waaruit dat blijkt?”

Jouw antwoord:

S: “Een maand of vijf geleden, was ik accountmanager bij Bedrijf X. Ik had een klant aan de lijn om te informeren hoe hij de samenwerking met ons vond en of hij tevreden was met de kwaliteit van product Y. In de loop van het gesprek kwam ik erachter dat hij niet helemaal tevreden was.”

T: “Het was mijn taak als accountmanager om de relaties met klanten te onderhouden en te versterken. Toen ik merkte dat de klant niet helemaal tevreden was heb ik dus gelijk actie ondernomen.”

A: “Ik heb een vervolgafspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek heb ik uitgebreid bevraagd wat hij bedoelde met zijn opmerkingen en waarover hij niet tevreden was. We hebben een goed gesprek gehad en zijn tot oplossing Z gekomen.”

R: “Na dit persoonlijk gesprek hebben we vier weken later weer een gesprek gehad. Hierin vertelde hij mij dat hij tevreden was over oplossing Z. Ook zei hij blij te zijn dat ik zijn signaal aan de telefoon zo serieus had genomen.”

R: “Achteraf ben ik blij dat ik gelijk actie heb ondernomen. Als ik het telefoongesprek niet zo serieus had genomen, was deze belangrijke klant misschien bij ons weggegaan.”

Daarnaast wordt tijdens het sollicitatiegesprek vaak gevraagd waarom je kiest voor de betreffende functie of waarom ze jou aan moeten nemen. Dit is het ideale moment om een aantal relevante voorbeelden te geven en daaraan jouw competenties te koppelen. Je kunt bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden geven waaruit blijkt dat je betrokken bent bij je werkzaamheden. Het is ook een goede manier om je talenten te koppelen aan je werkzaamheden.

Contact opnemen

Stuur ons een bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Niet leesbaar? Vernieuw. captcha txt